irakin lippu

Irakin Lippu

Pääkaupunki: Bagdad
Pinta-ala: 438,317 neliökilometriä
Viralliset kielet: Arabia, kurdi
Väkiluku: Noin 40 miljoonaa (viimeisimmät arviot)
Valuutta: Irakin dinaari (IQD)
Puhelinaluekoodi: +964
Lataa lippukuva: Lataa

Irakin kansallislippu, joka ilmentää maan rikasta historiaa ja sen kautta käymiä eri poliittisia aikakausia, on kokenut useita muutoksia vuosien varrella.

Nykyinen lippu otettiin käyttöön vuonna 2008, ja se on kehittynyt suunnitelmista, joita on käytetty siitä lähtien, kun maa sai itsenäisyyden Yhdistyneestä kuningaskunnasta vuonna 1932.

Irakin lippu on nähnyt muutoksia, jotka heijastavat maan poliittisia muutoksia, erityisesti myrskyisinä vuosina 1900-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa. Lipun muutokset symboloivat usein poliittisen vallan ja ideologian vaihtumista.

Suunnittelu ja symboliikka

Nykyinen Irakin lippu koostuu kolmesta vaakasuorasta raidasta – punaisesta, valkoisesta ja mustasta – sekä vihreästä arabialaisesta kirjoituksesta keskellä valkoista raitaa. Jokaisella lipun elementillä on merkittävä symbolinen merkitys:

  • Punainen raita: Ylimmäinen raita, punainen, edustaa rohkeutta ja urheutta. Se on yleinen väri monissa arabimaiden lipuissa, symboloiden taistelua vapauden puolesta.
  • Valkoinen raita: Keskimmäinen valkoinen raita symboloi puhtautta ja anteliaisuutta. Valkoinen tausta toimii myös kankaana keskellä olevaa kirjoitusta varten.
  • Musta raita: Alin raita, musta, on perinteinen surun väri arabikulttuurissa ja symboloi sortoa. Lipun kontekstissa se edustaa sorron loppua.
  • Vihreä arabialainen kirjoitus: Keskellä oleva kirjoitus, “Allahu Akbar” (Jumala on suurin), lisättiin vuonna 1991. Kirjoitus on tehty kufilaisella tyylillä ja symboloi islamia. Vihreä väri on perinteisesti yhdistetty islamiin.

Nykyaikainen merkitys

Nyky-Irakissa lippu symboloi kansallista yhtenäisyyttä, irakilaisten uhrauksia ja heidän kestävää henkeään konfliktien ja muutosten aikana. Se on muistutus maan rikkaasta historiasta, kulttuuriperinnöstä ja jatkuvista pyrkimyksistä rauhaan ja vakautta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Irakin lippu, eloisine väreineen ja merkityksellisine symboliikkoineen, on todistus Irakin monimutkaisesta historiasta, kulttuurisesta monimuotoisuudesta ja kansan kestävyydestä. Se heijastaa kansakunnan taisteluja, voittoja ja toivoa harmonisesta tulevaisuudesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *