kiinan lippu

Kiinan Lippu

Pääkaupunki: Peking
Pinta-ala: 9,596,961 neliökilometriä
Viralliset kielet: Kiina (Mandariinikiina)
Väkiluku: Yli 1,4 miljardia (viimeisimmät arviot)
Valuutta: Kiinan yuan (CNY)
Puhelinaluekoodi: +86
Lataa lippukuva: Lataa

Kiinan kansantasavallan kansallislippu, joka tunnetaan usein nimellä “Viiden tähden punainen lippu”, otettiin virallisesti käyttöön 1. lokakuuta 1949, päivänä, jolloin Kiinan kansantasavalta perustettiin.

Lipun suunnittelu oli julkisen kilpailun tulos, joka oli tarkoitettu luomaan uusi kansallinen lippu, symboloimaan kommunistien voittoa Kiinan sisällissodassa ja Kiinan vallankumouksen loppua.

Lipun suunnitteli Zeng Liansong, taloustieteilijä ja taiteilija Rui’anista, Zhejiangista. Lipun suunnittelu heijastaa uuden, Kiinan kommunistisen puolueen johtaman hallinnon poliittisia ja filosofisia perusteita.

Suunnittelu ja Symboliikka

Lipussa on yksinkertainen, mutta syvällinen suunnittelu, joka koostuu punaisesta kentästä, jossa on viisi kultaista tähteä. Suunnittelun symboliikka liittyy tiiviisti Kiinan poliittiseen ideologiaan:

  • Punainen kenttä: Hallitseva punainen tausta symboloi kommunistista vallankumousta ja on myös Han-kansan, Kiinan enemmistöetnisen ryhmän, perinteinen väri. Punainen edustaa vallankumousta, rohkeutta ja päättäväisyyttä.
  • Suuri tähti: Suuri tähti symboloi Kiinan kommunistisen puolueen johtajuutta. Se edustaa yhtenäisyyttä puolueen johtajuuden alla.
  • Neljä pienempää tähteä: Neljä pienempää tähteä, jotka on järjestetty kaaren muodossa suuren tähden oikealle puolelle, edustavat neljää sosiaalista luokkaa maolaisessa terminologiassa: työväenluokkaa, talonpoikaisväestöä, kaupunkien pikkuporvaristoa ja kansallista porvaristoa. Nämä tähdet ovat suuntautuneet suurta tähteä kohti, symboloiden näiden sosiaalisten luokkien yhtenäisyyttä kommunistisen puolueen johtajuuden alla.

Nykyaikainen Merkitys

Nyky-Kiinassa lippu on voimakas kansallinen symboli, joka on syvälle juurtunut kiinalaisten tietoisuuteen. Sitä esitellään näkyvästi hallintorakennuksissa, julkisissa tiloissa ja kansallisissa tapahtumissa, symboloiden kansallista ylpeyttä, yhtenäisyyttä ja Kiinan kansakunnan pyrkimyksiä.

Kiinan lipulla, sen erottuvalla suunnittelulla ja symbolisella merkityksellä, ei ole pelkästään kansallisen tunnuksen rooli, vaan se myös edustaa Kiinan historiallista matkaa, sen poliittista ideologiaa ja kansansa toiveita. Se ilmentää yhtenäisyyden, edistyksen ja jatkuvien pyrkimysten henkeä kohti kansallista uudistumista ja vaurautta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Kiinan lippu seisoo todistuksena maan vallankumouksellisesta menneisyydestä, nykyisestä poliittisesta ideologiastaan sekä kansan yhtenäisyydestä ja päättäväisyydestä rakentaa moderni ja vauras kansakunta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *