Venäjän Lippu

Pääkaupunki: Moskova
Alue: Noin 17,098,242 neliökilometriä
Viralliset kielet: Venäjä
Väkiluku: Noin 146 miljoonaa (vuonna 2023)
Valuutta: Venäjän rupla (RUB)
Puhelinaluekoodi: +7
Lataa lippukuva: Lataa

Venäjän lippu on voimakas kansallisen identiteetin ja ylpeyden symboli, joka tunnetaan maailmanlaajuisesti. Se koostuu kolmesta vaakasuorasta raidasta, jotka ovat yhtä leveitä ja näyttävät valkoisen, sinisen ja punaisen värin ylhäältä alas.

Varhaiset alkuperät

Venäjän lipun alkuperät juontavat juurensa 1600-luvun loppupuolelle. Uskotaan, että tsaari Pietari Suuri esitteli trikolorin vuonna 1696 vierailunsa jälkeen Alankomaiden tasavallassa. Hollantilaisen merilipun vaikutuksesta hän halusi luoda samankaltaisen symbolin Venäjälle parantaakseen maan merivoimia ja modernisoidakseen valtiota.

Kehitys ja omaksuminen

Lippu koki useita muutoksia Venäjän myrskyisän historian aikana, erityisesti neuvostoaikana, jolloin lippu korvattiin tunnetulla punaisella viiralla, jossa oli vasara ja sirppi. Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991 Venäjä palasi trikoloriin kansallisena lippuna, mikä merkitsi paluuta sen esineuvostoliittolaiseen kansalliseen identiteettiin.

Suunnittelu ja symboliikka

Jokaisella värillä Venäjän lipussa on merkittävä merkitys:

  • Valkoinen: Symboloi jaloutta ja suorasukaisuutta. Historiallisesti se on myös edustanut venäläisten itsenäisyyttä ja puhtautta.
  • Sininen: Edustaa uskollisuutta, rehellisyyttä, moitteettomuutta ja siveyttä. Tätä väriä liitetään usein Neitsyt Mariaan, Venäjän suojelijaan.
  • Punainen: Edustaa rohkeutta, anteliaisuutta ja rakkautta. Se on myös yhteydessä uhrauksen käsitteeseen ja isänmaan puolustajien vuodattamaan vereen.

Nykyaikainen tulkinta

Nyky-Venäjällä lippu nähdään kansallisen yhtenäisyyden ja ylpeyden symbolina, joka ylittää sen historialliset ja uskonnolliset konnotaatiot. Lipun yksinkertainen muotoilu ja perusvärien käyttö tekevät siitä helposti tunnistettavan ja edustavan Venäjän federaation läsnäolon maailman näyttämöllä.

Venäjän lipulla on rikas historia, joka peilaa kansakunnan matkaa tsaarillisista, neuvostoliittolaisista ja nykyaikaisista ajoista. Sen suunnittelu ja värit kantavat syvää historiallista ja kulttuurista merkitystä, tehden siitä kunnioitetun symbolin Venäjän menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *