belgian lippu

Belgian Lippu

Pääkaupunki: Bryssel
Pinta-ala: 30,689 neliökilometriä
Viralliset kielet: hollanti, ranska, saksa
Väkiluku: Noin 11,5 miljoonaa (viimeisimmät arviot)
Valuutta: Euro (EUR)
Puhelinaluekoodi: +32
Lataa lippukuva: Lataa

Belgian kansallislippu, jossa on erottuvat mustat, keltaiset ja punaiset pystysuorat raidat, on syvällä maan historiassa ja heijastaa sen itsenäistymisen matkaa.

Lippu otettiin virallisesti käyttöön 23. tammikuuta 1831, seuraten Belgian itsenäistymistä Alankomaista vuonna 1830. Lipun värit juontavat juurensa Brabantin herttuakunnan vaakunasta, historiallisesta alueesta, joka kattaa osia nykyisestä Belgiasta.

Belgian vallankumous vuonna 1830, merkittävä tapahtuma, joka johti maan itsenäistymiseen, oli ratkaiseva lipun värien omaksumisessa. Lippu oli symboli vastarinnasta hollantilaista hallintoa vastaan ja edusti belgialaisten yhtenäisyyttä ja identiteettiä.

Suunnittelu ja Symboliikka

Belgian lippu koostuu kolmesta yhtä suuresta pystysuorasta kaistasta: mustasta (tangon puolella), keltaisesta ja punaisesta. Lipun suunnittelu ja värit ovat symbolisia ja sisältävät syviä merkityksiä:

  • Musta kaista: Lipun musta väri edustaa Brabantin herttuakunnan kilpeä. Historiallisesti musta väri on usein yhdistetty päättäväisyyteen ja tyrannian uhmaamiseen, mikä sopii kansakunnalle, joka taisteli itsenäisyytensä puolesta.
  • Keltainen kaista: Keltainen väri edustaa Brabantin herttuakunnan leijonaa, symboloiden anteliaisuutta. Keltainen on myös väri, joka perinteisesti merkitsee vaurautta ja menestystä.
  • Punainen kaista: Punainen väri symboloi leijonan kynsiä ja kieltä. Punainen on usein yhdistetty rohkeuteen ja vallankumoukseen, heijastaen Belgian vallankumouksen henkeä ja kansan rohkeutta itsenäisyyden taistelussa.

Värien pystysuoran asettelun sanotaan olevan vaikutteita Ranskan lipusta, joka oli myös inspiraationa ajan vallankumousliikkeille.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Belgian lippu ei ole pelkästään kansallinen tunnus, vaan se edustaa maan historiallista taistelua itsenäisyyden, yhtenäisyyden ja identiteetin puolesta.

Musta, keltainen ja punainen symboloivat Belgian ja sen kansan voimaa, vaurautta ja rohkeutta. Lippu on voimakas muistutus kansakunnan menneisyydestä ja sen jatkuvasta sitoutumisesta arvoihinsa ja periaatteisiinsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *