costa rican lippu

Costa Rican Lippu

Pääkaupunki: San José
Pinta-ala: 51,100 neliökilometriä
Viralliset kielet: Espanja
Väkiluku: Noin 5 miljoonaa (viimeisimmät arviot)
Valuutta: Costa Rican colón (CRC)
Puhelinaluekoodi: +506
Lataa lippukuva: Lataa

Costa Rican lippu, joka tunnetaan värikkäästä ja merkityksellisestä suunnittelustaan, heijastaa kansakunnan arvoja, historiaa ja pyrkimyksiä.

Lippu otettiin virallisesti käyttöön 27. marraskuuta 1906, ja se on kokenut useita muutoksia sen jälkeen, kun Costa Rica julistautui itsenäiseksi Espanjasta vuonna 1821. Nykyinen suunnittelu sai vaikutteita Ranskan vallankumouksesta ja vapauden, tasa-arvon ja veljeyden ihanteista, peilaten Costa Rican poliittisia ja sosiaalisia muutoksia 1800-luvulla.

Lipun luomisen takana on Pacífica Fernández, tuolloisen presidentin José María Castro Madrizin vaimo. Ranskan trikolorista inspiroituneena Fernándezin suunnittelu pyrki vangitsemaan Costa Rican kansakunnan hengen, sen demokraattiset arvot ja sitoutumisen rauhaan ja oikeudenmukaisuuteen.

Suunnittelu ja symboliikka

Costa Rican lippu koostuu viidestä vaakasuorasta raidasta sinisenä, valkoisena ja punaisena. Jokaisella värillä on tietty symbolinen merkitys:

  • Siniset raidat: Lipun ylä- ja alareunassa olevat siniset raidat symboloivat taivasta, mahdollisuuksia, ihanteellisuutta ja sinnikkyyttä. Sininen edustaa myös Costa Rican periaatteita työskennellä henkisen ja älyllisen kasvun eteen.
  • Valkoiset raidat: Valkoiset raidat, jotka sijaitsevat keskellä olevan punaisen raidan ylä- ja alapuolella, symboloivat rauhaa, viisautta ja onnellisuutta. Lipun valkoinen väri muistuttaa selkeän ajattelun ja puhtauden tärkeydestä ihanteiden tavoittelussa, heijastaen Costa Rican rauhanomaista luonnetta.
  • Punainen raita: Keskinen raita on punainen, lipun näkyvin ominaisuus. Se edustaa vapauden puolesta vuodatettua verta sekä Costa Rican ihmisten lämpöä ja anteliaisuutta. Punainen raita edustaa myös kulttuurin elinvoimaisuutta ja auringon elämää antavaa energiaa.
  • Vaakuna: Punaisen raidan lähellä kohoituspuolella on Costa Rican vaakuna. Tässä tunnuksessa on kolme tulivuorta ja laaja laakso kahden valtameren välissä, symboloiden Costa Rican maantieteellisiä piirteitä. Seitsemän tulivuorten yläpuolella olevaa tähteä edustavat maan seitsemää provinssia, ja kaksi purjealusta symboloivat maan merihistoriaa ja yhteyttä sekä Atlantin että Tyynen valtameren kanssa.

Costa Rican lippu on ylpeyden ja yhtenäisyyden symboli sen kansalle. Se tiivistää kansakunnan demokraattiset arvot, luonnon kunnioituksen ja kansalaisten rauhanomaisen luonteen.

Lipun värit ja symbolit kertovat tarinaa Costa Rican menneisyydestä, sen kulttuurisesta rikkaudesta ja toiveista harmonisesta ja vauraasta tulevaisuudesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *