espanjan lippu

Espanjan Lippu

Pääkaupunki: Madrid
Pinta-ala: 505,990 neliökilometriä
Viralliset kielet: Espanja
Väkiluku: Noin 47 miljoonaa (viimeisimmät arviot)
Valuutta: Euro (EUR)
Puhelinaluekoodi: +34
Lataa lippukuva: Lataa

Espanjan kansallislippu, tunnettu nimellä “la Rojigualda”, kuvastaa maan monimuotoista ja myrskyisää menneisyyttä. Nykyinen suunnittelu otettiin virallisesti käyttöön 19. joulukuuta 1981, mutta lipun alkuperä juontaa juurensa 1700-luvun lopulle.

Lipun suunnittelu sai alkunsa vuonna 1785, kun kuningas Kaarle III valitsi sen useiden ehdotusten joukosta korvaamaan Espanjan laivaston lipun, joka oli liian samankaltainen muiden Euroopan maiden lippujen kanssa.

Lipun värit ja symbolit ovat vuosisatojen aikana kokeneet useita muutoksia, heijastaen Espanjan poliittisia ja historiallisia muutoksia, mukaan lukien Espanjan toisen tasavallan aika, franquistinen aikakausi ja siirtyminen demokratiaan.

Suunnittelu ja Symboliikka

Espanjan lippu koostuu kolmesta vaakasuorasta raidasta: punaisesta, keltaisesta ja punaisesta, joista keltainen raita on kaksi kertaa leveämpi kuin kumpikin punaisista raidoista. Kansallisvaakuna on sijoitettu tangon puolelle keltaisen raidan sisälle. Jokaisella lipun elementillä on merkittävä merkitys:

  • Punaiset raidat: Lipun ylä- ja alareunan punaiset raidat symboloivat voimaa ja rohkeutta, ominaisuuksia, jotka ovat historiallisesti liitetty Espanjaan ja sen kansaan.
  • Keltainen raita: Keskellä oleva keltainen raita, joka on muita leveämpi, edustaa maan anteliaisuutta ja vaurautta. Tämä väri on yhdistetty Espanjan monarkiaan ja maan loistokkaaseen menneisyyteen.
  • Vaakuna: Vaakunassa on useita elementtejä, jotka heijastavat Espanjan historiaa ja sen eri alueita. Siinä on kuvattuna Kastilian, Leónin, Aragonian, Navarran ja Granadan kuningaskuntien tunnukset sekä Bourbonin suku. Vaakunaa kehystävät Herkuleen pylväät, jotka symboloivat Gibraltarin salmea, ja kilven ympärillä on banneri kansallisella motolla “PLUS ULTRA”, tarkoittaen “kauemmas tuolle puolen”, viitaten Espanjan rooliin tutkimusmatkailussa.

Espanjan lippu symboloi kansallista yhtenäisyyttä, maan eri alueiden rikasta historiaa ja tutkimusmatkailun ja rohkeuden kestävää henkeä. Vuosien varrella lippu on tullut voimakkaaksi kansalliseksi symboliksi, joka kattaa Espanjan kulttuurillisen ja historiallisen monimuotoisuuden ja edustaa Espanjan kansakunnan yhtenäisyyttä sen nykyaikaisessa muodossa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *