georgian lippu

Georgian Lippu

Pääkaupunki: Tbilisi
Alue: 69 700 km²
Viralliset kielet: georgia
Väkiluku: noin 3,7 miljoonaa (2023)
Valuutta: Georgian lari (GEL)
Puhelinaluekoodi: +995
Lataa lippukuva: Lataa

Georgian lippu, joka tunnetaan myös nimellä “Viisiristin lippu”, on merkittävä kansallinen symboli, joka heijastaa maan rikasta historiaa, uskonnollista perintöä ja kansallista yhtenäisyyttä. Lipun ainutlaatuinen muotoilu – yksi suuri risti keskellä ja neljä pienempää ristiä kulmissa – kuvastaa maan kristillistä perinnettä ja historiallista identiteettiä.

Historiallinen Tausta

Georgian lippu otettiin käyttöön nykymuodossaan vuonna 2004, mutta sen juuret ulottuvat kauas menneisyyteen, keskiajan Georgiaan. Lipun ristit ovat olleet osa Georgian heraldiikkaa ja symboliikkaa vuosisatojen ajan, edustaen maan uskonnollista perintöä ja historiallista yhteyttä Jerusalemin ristiin.

Suunnittelu ja Symboliikka

Georgian lipun suunnittelu sisältää seuraavat elementit:

  • Valkoinen pohja: Symboloi puhtautta, viisautta ja rauhaa. Valkoinen väri edustaa myös Georgian kansan pyrkimyksiä kohti valoisaa ja rauhanomaista tulevaisuutta.
  • Punainen risti (Suuri): Kuvastaa Georgian kristillistä uskoa ja perintöä. Suuri risti keskellä lippua edustaa Jeesusta Kristusta.
  • Pienet punaiset ristit: Neljä pienempää ristiä lipun kulmissa symboloivat neljää evankelistaa – Matteusta, Markusta, Luukasta ja Johannesta.

Georgian lippu on voimakas symboli, joka yhdistää menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden. Se heiluu ylpeänä valtion tilaisuuksissa, juhlissa ja muissa merkittävissä tapahtumissa, edustaen maan yhtenäisyyttä, historiaa ja kansallista ylpeyttä. Lippu ei ole vain maan tunnus, vaan myös muistutus Georgian kansakunnan rikkaasta historiasta, uskonnollisista arvoista ja kansallisesta identiteetistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *