intian lippu

Intian Lippu

Pääkaupunki: New Delhi
Pinta-ala: 3,287,263 neliökilometriä
Viralliset kielet: Hindi, Englanti
Väkiluku: Yli 1,3 miljardia
Valuutta: Intian rupia (INR)
Puhelinaluekoodi: +91
Lataa lippukuva: Lataa

Intian kansallislippu, joka tunnetaan yleisesti nimellä Tiranga tai Kolmiväri, on ylpeyden, vapauden ja maan laajan kulttuuriperinnön symboli. Lippu otettiin virallisesti käyttöön 22. heinäkuuta 1947, juuri ennen Intian itsenäistymistä Britannian vallasta. Lipun ensimmäisen version ehdotti Mahatma Gandhi vuonna 1921.

Lipun suunnitteli Pingali Venkayya, maanviljelijä ja vapautustaistelija, ja se koki useita muutoksia ennen nykyistä muotoaan. Lopullinen suunnittelu valittiin edustamaan Intian sekulaaria luonnetta ja sen kulttuurista monimuotoisuutta.

Suunnittelu ja Symboliikka

Intian lippu koostuu vaakasuorasta kolmiväristä: ylhäällä on syvää sahramia, keskellä valkoista ja alhaalla tummanvihreää, jokainen vie lipusta yhtä suuren osan. Valkoisen kaistan keskellä on laivastonsininen pyörä, Ashoka Chakra. Jokaisella lipun suunnittelun osa-alueella on syvä symboliikka:

  • Sahraminvärinen: Sahraminvärinen symboloi rohkeutta ja epäitsekkyyttä. Se edustaa luopumisen henkeä ja kansan valmiutta uhrata maansa puolesta.
  • Valkoinen väri: Valkoinen keskikaista merkitsee totuutta, rauhaa ja puhtautta. Se heijastaa rauhan ja levollisuuden säilyttämisen tärkeyttä maassa.
  • Vihreä väri: Alimmainen vihreä kaista symboloi uskoa, hedelmällisyyttä ja vaurautta. Se heijastaa maan hedelmällisyyttä ja Intian vehreyttä.
  • Ashoka Chakra: Ashoka Chakra, 24-piikkinen pyörä, edustaa dharmalakia (oikeudenmukaisuutta). Saatuna Ashokan leijonapääoman Maurya-dynastian tunnuksesta, se symboloi ikuista lain pyörää ja oikeudenmukaisuuden tärkeyttä elämässä.

Nykyaikainen Merkitys

Nykyään Intian lippu on voimakas kansallisen ylpeyden ja yhtenäisyyden symboli. Se on muistutus maan itsenäisyystaistelusta ja lukemattomien yksilöiden uhrauksista. Lippua liehutetaan kansallisina juhlapäivinä ja muina merkittävinä päivinä juhlistamaan maan vapautta, demokratiaa ja kulttuurista monimuotoisuutta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Intian lippu, sen erottuvien värien ja Ashoka Chakran kanssa, ei ole pelkästään kansallinen tunnus vaan se edustaa maan historiaa, monimuotoista kulttuuria ja arvoja, kuten rohkeutta, rauhaa, totuutta ja oikeudenmukaisuutta. Se seisoo todistuksena kansakunnan ja sen kansalaisten yhtenäisyydestä ja eheydestä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *