iranin lippu

Iranin Lippu

Pääkaupunki: Tehran
Pinta-ala: 1,648,195 neliökilometriä
Viralliset kielet: Persia
Väkiluku: Noin 83 miljoonaa (viimeisimmät arviot)
Valuutta: Iranin rial (IRR)
Puhelinaluekoodi: +98
Lataa lippukuva: Lataa

Iranin kansallislippu, tunnettu erottuvasta suunnittelustaan ja symboliikastaan, edustaa maan rikasta historiaa ja kulttuuri-identiteettiä.

Nykyinen lippu otettiin käyttöön 29. heinäkuuta 1980 Iranin vallankumouksen jälkeen vuonna 1979, mikä johti Islamilaisen tasavallan perustamiseen. Lipun suunnittelu heijastaa vallankumouksen aikana tapahtuneita muutoksia maan poliittisessa ja uskonnollisessa maisemassa.

Ennen islamilainen vallankumous Iran käytti erilaista lippua, jossa oli Leijona ja Aurinko -embleemi, Iranin perinteinen symboli vuosisatojen ajan. Vallankumouksen jälkeinen lippu suunniteltiin edustamaan Iranin islamilaisuutta ja vallankumouksen ihanteita.

Suunnittelu ja Symboliikka

Iranin lippu koostuu kolmesta vaakasuorasta raidasta: vihreästä, valkoisesta ja punaisesta. Lisäksi siinä on ainutlaatuisia kirjoituksia ja tunnus:

  • Vihreä raita: Ylin raita on vihreä, symboloiden kasvua, onnellisuutta, yhtenäisyyttä, luontoa, elinvoimaa ja persian kieltä. Vihreä on myös tärkeä väri Islamissa, edustaen paratiisia.
  • Valkoinen raita: Keskimmäinen raita on valkoinen, joka symboloi vapautta, rauhaa ja puhtautta. Valkoinen kenttä toimii myös taustana toistuvalle kalligrafialle “Allah” (Jumala), joka symboloi islaminuskoa.
  • Punainen raita: Alin raita on punainen, edustaen rohkeutta, marttyyriutta, rakkautta ja verenvuodatusta maan puolustuksessa.
  • Takbir ja Tulppaanitunnus: Vihreän ja punaisen raidan sisäisillä reunoilla on kirjoitus “Allahu Akbar” (Jumala on suuri) Kufic-kirjoituksella, toistettuna 22 kertaa. Keskellä oleva tunnus, stilisoitu tulppaani tai “Sorkh-e Laleh,” edustaa marttyyriutta, jonka viisi osaa symboloivat Islamin viittä pilaria.

Nykyaikainen Merkitys

Nyky-Iranissa lippu on kansallisen ylpeyden, islamilaisen arvojen ja iranilaisten taistelujen ja uhrausten symboli itsenäisyyden ja vapauden puolesta.

Sitä esitellään näyttävästi kansallisissa juhlissa, uskonnollisissa tapahtumissa ja poliittisissa kokoontumisissa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Iranin lippu, symbolisine väreineen, kirjoituksineen ja tunnuksineen, ei ole pelkästään kansallinen symboli vaan se edustaa Iranin islamilaisuutta, kulttuuriperintöä ja vallankumouksen ihanteita. Se ilmentää iranilaisten sitkeyden henkeä ja yhtenäisyyden pyrkimystä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *