itävallan lippu

Itävallan Lippu

Pääkaupunki: Wien
Pinta-ala: 83,879 neliökilometriä
Viralliset kielet: Saksa
Väkiluku: Noin 8,9 miljoonaa
Valuutta: Euro (EUR)
Puhelinaluekoodi: +43
Lataa lippukuva: Lataa

Itävallan kansallislippu on yksi maailman vanhimmista kansallisista lipuista. Tarinan mukaan lipun suunnittelu sai inspiraationsa Itävallan herttua Leopold V:ltä Acren piirityksen aikana vuonna 1191.

Rajun taistelun jälkeen hänen valkoinen päällysvaatteensa oli veressä kylpenyt, mutta kun hän riisui vyönsä, vaatteen alla oleva kangas oli pysynyt valkoisena. Tämä vaikuttava näky innoitti Itävallan lipun puna-valko-punaista raidoitusta.

Virallisesti otettu käyttöön vuonna 1230, lippu on ollut Itävallan identiteetin symboli vuosisatojen ajan, selviytyen erilaisista poliittisista muutoksista, mukaan lukien Itävalta-Unkarin valtakunta ja molemmat maailmansodat.

Suunnittelu ja symboliikka

Itävallan lippu koostuu kolmesta vaakasuorasta raidasta — kahdesta punaisesta ulkoraidasta ja yhdestä valkoisesta keskiraidasta. Suunnittelun yksinkertaisuus kätkee alleen voimakkaan symboliikan:

  • Punaiset raidat: Punaiset raidat edustavat rohkeutta, voimaa ja urheutta — ominaisuuksia, jotka yhdistetään herttua Leopold V:een. Punainen on myös historiallisesti aatelisuuden ja rohkeuden symboli.
  • Valkoinen raita: Valkoinen raita symboloi rauhaa ja rehellisyyttä. Se edustaa myös herttuan päällysvaatteen tahraamatonta kangasta, merkiten puhtautta ja oikeamielisyyttä.

Lipun raidoituksen mittasuhteet ovat historiallisesti vaihdelleet, mutta nykyinen, toisen maailmansodan jälkeen otettu käyttöön oleva lippu, jossa on yhtä suuret raidat, korostaa tasapainoa ja tasa-arvoa.

Nykyaikainen merkitys

Nyky-Itävallassa lippu on kansallisen ylpeyden ja yhtenäisyyden symboli. Se edustaa paitsi maan historiallista matkaa, myös sen sitoutumista rauhaan, puolueettomuuteen ja demokraattisiin arvoihin sodanjälkeisessä ajassa. Itävallan lippu on muistutus kansakunnan sitkeydestä ja kansan kestävästä hengestä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Itävallan lippu, erottuvine punaisine ja valkoisine raitoineen, on syvästi vaikuttava symboli kansakunnan historiasta, urheudesta ja rauhan sitoutumisesta.

Se on todistus Itävallan rikkaasta kulttuuriperinnöstä ja kansan lujasta hengestä, heijastaen sekä sen historiallista perintöä että nykyaikaisia ihanteita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *