kazakstan lippu

Kazakstanin Lippu

Pääkaupunki: Nur-Sultan
Pinta-ala: 2,724,900 km²
Viralliset kielet: Kazakki, Venäjä
Väkiluku: n. 18,7 miljoonaa
Valuutta: Kazakstanin tenge (KZT)
Puhelinaluekoodi: +7
Lataa lippukuva: Lataa

Kazakstanin lippu on voimakas kansallinen symboli, joka kuvastaa maan itsenäisyyttä, kulttuuria ja kansallista henkeä. Lipun värit ja symbolit – sininen tausta, kultainen kotka ja aurinko sekä kultainen ornamentiikka – heijastavat Kazakstanin rikkaita perinteitä ja luonnonkauneutta.

Historiallinen Tausta

Kazakstanin lippu otettiin käyttöön 4. kesäkuuta 1992, pian sen jälkeen kun Kazakstan itsenäistyi Neuvostoliitosta vuonna 1991. Lipun suunnittelu ja symbolit edustavat Kazakstanin uutta aikakautta itsenäisenä valtiona, ja niillä on syvät juuret maan historiassa ja kulttuurissa.

Suunnittelu ja Symboliikka

Kazakstanin lipun suunnittelu sisältää seuraavat elementit:

  • Sininen väri: Symboloi taivasta ja vettä, joka on elämän ja rauhan symboli Kazakstanissa. Sininen edustaa myös kansallista yhtenäisyyttä ja ikiaikaisia perinteitä.
  • Kultainen kotka: Kuvastaa vapautta, voimaa ja korkeita ihanteita. Kotka on perinteinen symboli Kazakstanin stepeillä, ja se edustaa maan kansan ylpeyttä ja itsenäisyyttä.
  • Kultainen aurinko: Aurinko, jossa on 32 sädehtävää säiettä, symboloi vaurautta, elämää ja energian runsautta. Aurinko kuvastaa myös valon ja johdatuksen merkitystä Kazakstanin kansalle.
  • Kultainen ornamentiikka (kazakiksi: koshkar-muiz): Lippuvarren puolella oleva perinteinen ornamentiikka edustaa taiteellista ja kulttuurista rikkautta sekä kansallista perinnettä.

Kazakstanin lippu on keskeinen osa maan kansallista identiteettiä, ja sitä käytetään laajasti valtion tilaisuuksissa, juhlissa ja urheilutapahtumissa. Se edustaa kansakunnan yhtenäisyyttä, historiaa ja kansallista ylpeyttä, välittäen viestiä Kazakstanin kansan toiveista, päättäväisyydestä ja tulevaisuuden pyrkimyksistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *