meksikon lippu

Meksikon Lippu

Pääkaupunki Mexico City
Pinta-ala 1,964,375 neliökilometriä
Viralliset kielet Espanja
Väkiluku Noin 128 miljoonaa (viimeisimmät arviot)
Valuutta Meksikon peso (MXN)
Puhelinaluekoodi +52
Lataa lippukuva: Lataa

Meksikon kansallislippu, joka on yksi maan tunnetuimmista kansallisista symboleista, on läpikäynyt useita muutoksia vuosisatojen aikana. Nykyinen lippu hyväksyttiin virallisesti 16. syyskuuta 1968, mutta sen juuret ulottuvat paljon kauemmaksi Meksikon historiassa.

Lipun kolme väriä, vihreä, valkoinen ja punainen, ovat olleet keskeisiä Meksikon identiteetissä aina Meksikon itsenäisyyssodasta lähtien 1800-luvun alussa.

Lipun suunnittelu ja värit ovat peräisin Meksikon armeijan kolmen taisteluryhmän tunnuksista itsenäisyyssodan aikana. Värien symboliikka ja järjestys vakiintuivat lopullisesti vuonna 1821, kun Meksiko saavutti itsenäisyytensä Espanjasta.

Suunnittelu ja Symboliikka

Meksikon lippu koostuu kolmesta vaakasuorasta väristä ja keskellä olevasta kansallisesta vaakunasta:

  • Vihreä: Lipun vasemmanpuoleinen vihreä kaista edustaa toivoa ja voittoa.
  • Valkoinen: Keskellä oleva valkoinen kaista symboloi puhtautta ja katolisen uskon merkitystä Meksikon historiassa ja kulttuurissa.
  • Punainen: Oikeanpuoleinen punainen kaista edustaa verta ja niitä, jotka ovat uhranneet elämänsä Meksikon itsenäisyyden puolesta.
  • Kansallinen vaakuna: Lipun keskellä oleva vaakuna kuvaa atsteekkilegendaa, jonka mukaan jumalat määräsivät atsteekit perustamaan kaupungin siellä, missä he näkisivät kotkan, joka syö käärmettä kaktuksen päällä. Tämä legendaarinen kohtaus sijoittuu nykyiseen Meksikon kaupunkiin ja on keskeinen osa Meksikon alkuperäistä mytologiaa.

Nykyaikainen Merkitys

Nykyään Meksikon lippu on voimakas kansallisen ylpeyden ja identiteetin symboli. Se heiluu ylpeänä julkisissa rakennuksissa, kouluissa ja kansallisissa juhlatapahtumissa, edustaen Meksikon historiaa, kulttuuria ja kansan pyrkimyksiä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Meksikon lippu, sen elävien värien ja syvällisen symboliikan kanssa, kertoo tarinan kansakunnan historiasta ja pyrkimyksestä itsenäisyyteen. Se seisoo yhdistävänä symbolina Meksikon monimuotoiselle kansalle ja sen rikkaalle kulttuuriperinnölle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *