Pohjois-Korean Lippu

Pääkaupunki: Pyongyang
Pinta-ala: 120,540 neliökilometriä
Viralliset kielet: Korea
Väkiluku: Noin 25 miljoonaa (viimeisimmät arviot)
Valuutta: Pohjois-Korean won (₩, KPW)
Puhelinaluekoodi: +850
Lataa lippukuva: Lataa

Pohjois-Korean lippu, virallisesti Korean demokraattinen kansantasavalta (KDVR), omaa ainutlaatuisen ja mielenkiintoisen historian, joka heijastaa maan poliittista ja ideologista matkaa. Nykyinen lippu otettiin virallisesti käyttöön 8. syyskuuta 1948, pian KDVR:n perustamisen jälkeen toisen maailmansodan päättymisen ja Korean jakautumisen seurauksena.

Lipun suunnitteluun vaikutti väitetysti Neuvostoliitto, joka oli tuolloin Pohjois-Korean keskeinen liittolainen. Siinä yhdistyvät kuitenkin myös erityisen korealaiset elementit, jotka heijastavat kansakunnan halua luoda erillinen ja ainutlaatuinen identiteetti huolimatta ulkoisista vaikutteista.

Korean sodan (1950-1953) aikana lippu muodostui Pohjoisen vastarinnan symboliksi Etelä-Koreaa ja sen liittolaisia vastaan. Siitä lähtien lippu on ollut näkyvä symboli Pohjois-Korean valtiollisissa tapahtumissa, kansainvälisissä urheilukilpailuissa ja diplomaattisilla tehtävillä, edustaen paitsi maata myös sen ideologiaa ja historiallista narratiivia.

Suunnittelu ja symboliikka

Pohjois-Korean lipussa on kolme väriä: punainen, valkoinen ja sininen. Jokaisella lipun värillä ja elementillä on merkittävä symbolinen merkitys:

  • Punainen: Lipun keskellä oleva laaja punainen kaista symboloi vallankumousta ja kansan uhrauksia heidän taistelussaan vapauden ja itsenäisyyden puolesta. Punainen, yleinen väri sosialistisissa ja kommunistisissa lipuissa, edustaa niiden patrioottien ja marttyyrien verta, jotka taistelivat Korean vapauttamiseksi.
  • Valkoinen: Punaisen kaistan molemmin puolin olevat valkoiset raidat symboloivat korean kansan arvokkuutta, puhtautta ja kulttuuriperintöä. Valkoinen edustaa myös maan rauhanomaisia ja yhdistäviä pyrkimyksiä.
  • Sininen: Lipun ylä- ja alaosassa olevat siniset kaistat symboloivat suvereniteettia, rauhaa ja ystävyyttä. Tämä väri valinta heijastaa Pohjois-Korean ilmoitettua toivetta yhtenäisyydestä ja yhteistyöstä muiden kansakuntien kanssa.
  • Punainen tähti: Lipun hallitseva elementti on viisikärkinen punainen tähti valkoisessa ympyrässä, asetettuna punaisen kaistan keskelle. Tähti on yleinen kommunismin ja sosialismin symboli, edustaen vallitsevan Työväenpuolueen Koreassa ohjaavia periaatteita. Se symboloi myös maan perustajan, Kim Il-sungin johtajuutta ja kansan vallankumouksellista henkeä.
  • Valkoinen ympyrä: Tähden ympärillä oleva ympyrä symboloi yhtenäisyyttä ja KDVR:n kansallismielistä filosofiaa, osoittaen puolueen ja johtajan keskeisen roolin valtion ideologiassa.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Pohjois-Korean lippu ei ole pelkästään kansallinen tunnus, vaan myös voimakas symboli maan historiallisista kamppailuista, ideologisista uskomuksista ja pyrkimyksistä. Sen suunnittelu ja värit on huolellisesti valittu edustamaan korealaisen kansan henkeä ja perustajajohtajien visioimia valtion periaatteita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *