portugalin lippu

Portugalin Lippu

Pääkaupunki: Lissabon
Pinta-ala: 92,212 neliökilometriä
Viralliset kielet: Portugali
Väkiluku: Noin 10,3 miljoonaa (viimeisimmät arviot)
Valuutta: Euro (EUR)
Puhelinaluekoodi: +351
Lataa lippukuva: Lataa

Portugalin kansallislippu, joka tunnetaan erottuvasta suunnittelustaan ja rikkaasta symboliikastaan, edustaa maan historiaa ja pyrkimyksiä. Lippu otettiin käyttöön 30. kesäkuuta 1911, pian Portugalin tasavallan perustamisen jälkeen vuonna 1910, ja se merkitsi merkittävää poikkeamaa perinteisistä kuninkaallisista standardeista ja symboleista, jotka olivat edustaneet Portugalia vuosisatojen ajan.

Lipun suunnittelu valittiin symboloimaan uuden hallitusmuodon irtiottoa monarkiasta ja sen eteenpäin katsovaa visiota. Se heijastaa Portugalin merenkulkuhistoriaa, vallankumouksellista henkeä ja sen ainutlaatuista kulttuuriperintöä.

Suunnittelu ja Symboliikka

Lippu koostuu vihreästä ja punaisesta pystysuorasta jaosta, jossa vihreä sijaitsee lipun nostopuolella ja punainen liehupuolella. Näiden kahden värin rajalla on kansallinen vaakuna. Jokainen lipun elementti kantaa syvää symboliikkaa:

  • Vihreä väri: Vihreä väri edustaa toivoa ja tasavallan vallankumouksellista luonnetta. Se symboloi uudistusta ja edistystä, joka tuli Portugalin tasavallan perustamisen myötä.
  • Punainen väri: Punainen symboloi niiden veren vuodatusta, jotka taistelivat maan itsenäisyyden ja historiallisten taistelujen puolesta. Se edustaa myös rohkeutta ja taistelua.
  • Kansallinen vaakuna: Vaakunassa on monimutkainen suunnittelu, jossa on kilpi, jonka sisällä on viisi pienempää sinistä kilpeä ristin muodossa, joissa kussakin on viisi valkoista pistettä. Nämä edustavat viittä maurien kuningasta, jotka Portugalin ensimmäinen kuningas Afonso I voitti, ja pisteet symboloivat hänen kilpensä jumalallista suojelusta. Keskeisen kilven ympärillä on seitsemän linnaa, jotka edustavat alueen laajentumista ja linnoituksia. Kilpi on asetettu navigointi-instrumentin, armillarikartion, päälle, joka symboloi Portugalin tutkimusmatkailun ja merenkulkuhistorian aikakautta.

Nykyaikainen Merkitys

Nykyään Portugalin lippu on kansallisen ylpeyden ja yhtenäisyyden symboli. Se on muistutus maan vallankumouksellisesta menneisyydestä, sen rikkaasta merenkulkuhistoriasta ja sen roolista globaalin tutkimusmatkailun edelläkävijänä.

Lippua esitellään näkyvästi julkisissa rakennuksissa, kansallisissa tapahtumissa ja kansainvälisissä urheilukilpailuissa, edustaen Portugalia ja sen kansaa maailman näyttämöllä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Portugalin lippu, sen elävien värien ja monimutkaisen vaakunan myötä, toimii voimakkaana symbolina maan historialle, kulttuuriperinnölle ja portugalilaisten kestävälle hengelle. Se ilmentää rohkeuden, löytämisen ja jatkuvan edistymisen arvoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *