san marinon lippu

San Marinon Lippu

Pääkaupunki: San Marino
Pinta-ala: 61 neliökilometriä
Viralliset kielet: Italia
Väkiluku: Noin 33,000 (viimeisimmät arviot)
Valuutta: Euro (EUR)
Puhelinaluekoodi: +378
Lataa lippukuva: Lataa

San Marinon lippu, yksi maailman vanhimmista tasavalloista, kantaa syvää historiallista merkitystä ja heijastaa tämän pienen, sisämaahan jääneen valtion arvoja ja perinteitä.

San Marinon lippu otettiin virallisesti käyttöön 6. huhtikuuta 1862, mutta itse tasavalta juontaa juurensa jo vuoteen 301 jKr., jolloin se perustettiin pyhän Marinuksen toimesta. Lippu on ollut itsenäisyyden ja suvereniteetin symboli tälle pienelle valtiolle, joka on säilyttänyt itsenäisyytensä Euroopan erilaisten historiallisten mullistusten keskellä.

San Marinon lippu on erottamattomasti yhteydessä sen mielenkiintoiseen historiaan mikrovaltiona, joka sijaitsee Italian ympäröimänä. Kokoonsa nähden San Marino on säilyttänyt itsenäisyytensä ja ainutlaatuisen identiteettinsä vuosisatojen ajan, mikä symbolisesti ilmenee sen kansallisessa lipussa.

Suunnittelu ja Symboliikka

San Marinon lippu koostuu kahdesta yhtä suuresta vaakasuorasta kaistasta, valkoisesta (yläpuolella) ja vaaleansinisestä, ja keskellä on kansallinen vaakuna. Lipun jokaisella osalla on erityinen symboliikka:

 • Valkoinen kaista: Lipun yläpuoliskon valkoinen väri symboloi rauhaa ja puhtautta. Valkoinen on perinteinen väri, joka heijastaa pyrkimystä rauhaan ja harmoniaan sekä kansakunnan sisällä että kansainvälisissä suhteissa.
 • Vaaleansininen kaista: Lipun alapuoliskon vaaleansininen väri edustaa vapautta ja taivasta. Sininen väri liitetään usein vapauteen, joka on keskeinen arvo San Marinon historiallisessa kertomuksessa itsenäisenä tasavaltana.
 • Vaakuna: Lipun keskellä olevassa vaakunassa on useita keskeisiä elementtejä:
  • Kolme tornia: Monte Titanon kolmella huipulla olevat kolme tornia, joissa kullakin on sulitettu töyhtö, symboloivat itsenäisyyttä ja voimaa. Nämä tornit – Guaita, Cesta ja Montale – ovat San Marinon ikonisia rakennelmia ja edustavat tasavallan sitkeyttä ja kestävyyttä.
  • Kruunu: Kilven yläpuolella oleva kruunu symboloi suvereniteettia ja sitä, että San Marino on tasavalta, ei monarkia.
  • Kelmu: Kilven alapuolella oleva kelmu sisältää sanan “Libertas” (Vapaus). Tämä termi on historiallisesti merkittävä, sillä San Marino tarjosi turvapaikan niille, jotka joutuivat vainon kohteeksi vapauden tukemisen vuoksi Italian eri levottomuuskausina.
  • Värit ja symbolit: Vaakunan värit ja muut elementit, mukaan lukien oliivi- ja tammenoksat, heijastavat San Marinon maatalousperintöä sekä sitoutumista rauhaan ja suojeluun.

Yhteenvetona voidaan todeta, että San Marinon lippu ei ole vain kansallinen tunnus, vaan se edustaa tasavallan kestäviä arvoja vapauden, itsenäisyyden ja demokratian osalta.

Lipun suunnittelu ja sen vaakuna kertovat tarinaa pienestä maasta, jolla on rikas historia, ja se toimii symbolina kansan sitkeydelle ja kestävälle hengelle. Lippu on San Marinon kansalaisten ylpeyden lähde ja yksi maailman pysyvimmistä tasavalloista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *