somalian lippu

Somalian Lippu

Pääkaupunki Mogadishu
Pinta-ala Noin 637 657 km²
Viralliset kielet Somali, arabia
Väkiluku Noin 15 miljoonaa (2023 arvio)
Valuutta Somalian šillinki (SOS)
Puhelinaluekoodi +252
Lataa lippukuva: Lataa

Somalian lippu, joka on yksi Afrikan tunnetuimmista symboleista, otettiin virallisesti käyttöön 12. lokakuuta 1954. Se suunniteltiin aikana, jolloin maa oli siirtymässä kohti itsenäisyyttä Italian ja Britannian siirtomaavallan alta. Lipun suunnitteli Mohammed Awale Liban, ja se otettiin käyttöön vain muutama vuosi ennen Somalian itsenäistymistä vuonna 1960.

Suunnittelu ja symboliikka

Somalian lippu on yksinkertainen mutta merkityksellinen:

  1. Sininen Tausta: Lippun sininen tausta symboloi Yhdistyneiden kansakuntien roolia Somalian siirtomaavallasta vapautumisessa. Sininen edustaa myös Intian valtameren rauhaa ja selkeyttä, joka ympäröi maata.
  2. Valkoinen Tähti: Lipun keskellä oleva valkoinen viisikärkinen tähti on Somalian yhtenäisyyden ja toivon symboli. Tähti edustaa Somalian viittä historiallista aluetta: Italian Somalimaa, Britannian Somalimaa, Ranskan Somalimaa, Etiopian Ogadenia ja Kenian Pohjois-Frontierin aluetta.

Yhteenveto

Somalian lippu on voimakas kansallisen identiteetin ja yhtenäisyyden symboli. Se heijastaa maan historiaa, sen pyrkimyksiä itsenäisyyteen ja yhtenäisyyteen sekä toivoa rauhallisesta ja vauraasta tulevaisuudesta. Somalian lippu on olennainen osa maan kulttuuria ja historiaa ja se on ylpeyden ja kansallisen identiteetin lähde Somalian kansalle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *