thaimaan lippu

Thaimaan Lippu

Pääkaupunki: Bangkok
Pinta-ala: 513,120 neliökilometriä
Viralliset kielet: Thai
Väkiluku: Noin 69 miljoonaa (viimeisimmät arviot)
Valuutta: Thaimaan baht (THB)
Puhelinaluekoodi: +66
Lataa lippukuva: Lataa

Thaimaan kansallislippu, tunnettu nimellä “Thong Trairong”, mikä tarkoittaa “kolmiväristä lippua”, on ollut virallisesti käytössä 28. syyskuuta 1917 lähtien.

Sen käyttöönoton määräsi kuningas Vajiravudh (Rama VI) tulvan jälkeen, joka vahingoitti alkuperäistä lippua, joka oli tuolloin punainen lippu valkoisella norsulla – symboli tuon ajan absoluuttiselle monarkialle, joka hallitsi Thaimaata.

Siirtyminen nykyiseen lipun suunnitteluun merkitsi merkittävää muutosta Thaimaan kansallisidentiteetissä ja poliittisessa maisemassa, liikkeellä absoluuttisesta monarkiasta kohti perustuslaillista monarkiaa.

Suunnittelu ja Symboliikka

Lipun suunnittelu koostuu viidestä vaakasuorasta raidasta kolmessa värissä: punaisessa, valkoisessa ja sinisessä. Jokaisella värillä on syvä symboliikka ja ne edustavat Thaimaan kulttuurin ja yhteiskunnan keskeisiä osia:

  • Punaiset Raidat: Ylin ja alin raidat ovat punaisia, symboloiden kansakuntaa ja elämän verta. Punainen on perinteinen väri, joka edustaa kansaa ja heidän uskollisuuttaan maalle.
  • Valkoiset Raidat: Toinen ja neljäs raidat ovat valkoisia, merkiten uskontoa ja puhtautta. Valkoinen on väri, joka edustaa buddhalaisuuden, Thaimaan vallitsevan uskonnon, puhtautta.
  • Sininen Raita: Keskinmäinen sininen raita, joka on kaksi kertaa leveämpi kuin muut raidat, edustaa monarkiaa. Sinisen, historiallisesti monarkian symbolin, käyttö tunnustaa Thaimaan kuninkaallisen perheen kunnioitetun ja yhdistävän roolin maan kehityksessä.

Nykyaikainen Merkitys

Nykyään Thaimaan lippu on kansallisen ylpeyden, yhtenäisyyden ja maan kolmen peruspilarin: kansakunnan, uskonnon ja monarkian symboli. Sitä näytetään näkyvästi Thaimaassa, hallintorakennuksissa, julkisissa tiloissa ja kansallisissa festivaaleissa ja tapahtumissa.

Lippu heijastaa paitsi Thaimaan historiaa ja perinteitä, myös sen edistystä kansakuntana, joka kunnioittaa menneisyyttään samalla kun se siirtyy eteenpäin. Se muistuttaa maan yhtenäisyydestä moninaisuudessa, sen kulttuurisesta rikkaudesta ja syvästä kunnioituksesta monarkiaa kohtaan.

Yhteenvetona voidaan todeta, että Thaimaan lippu, erottuvilla väreillään ja suunnittelullaan, on voimakas Thaimaan kansallisen identiteetin tunnus.

Se kapseloi arvot ja uskomukset, jotka ovat keskeisiä thaimaalaisille, symboloiden heidän sitkeyttään, omistautumistaan ja yhtenäistä henkeään haasteiden ja muutosten edessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *